Door: Leonie

Voor zowel Nederlandse als Belgische marifoongebruikers zijn er aanpassingen nodig in de programmering van de marifoon. We hebben hier al veel over geschreven, dat vindt u hieronder.

 

Bent u op zoek naar een nieuwe marifoon? We hebben nu een vergelijkings-overzicht gemaakt met alle marifoons die we in voorraad hebben. Wilt u toch meer weten of ze eens in het echt zien? Maak een afspraak in de winkel!

 

Marifoon gebruik en VDES-kanalen - hier een korte uitleg:

 

Ik heb een marifoon, wat kan ik doen om deze VDES-geschikt te maken?

Dit hangt af van het type marifoon. Op dit moment (maart 2023) zijn we al een aantal maanden bezig om hier een goed antwoord op te krijgen. Wij zijn continue in contact met de leveranciers van Icom, Raymarine, Lowrance, Simrad, B&G en Garmin om hier een juist antwoord op te krijgen. Voor Icom zijn we al zover dat we de nieuwste toestellen via onze dealersoftware kunnen herprogrammeren. Er komen steeds meer softwarefiles bij en daarom informeren we u graag persoonlijk voor het maken van een afspraak. Wilt u zich hiervoor inschrijven? Mail dan uw naam en het type marifoon naar verkoop@josboone.nl. Het uitvoeren van de herprogrammering doen wij alleen op afspraak.

 

Wat betekent VDES?

Letterlijk staat dit voor VHF Data Exchange System. Simpel gezegd zijn er een aantal kanalen geselecteerd die niet meer analoog maar juist digitaal gebruikt gaan worden. Het analoge gebruik kan dit digitale verkeer storen waardoor het nodig is dit in de marifoon te laten aanpassen. U kunt ervoor kiezen de specifieke kanalen niet te gebruiken, maar vooral in België gaat er door de BIPT gecontroleerd worden. De kanalen 27 en 28 zijn nu standaard ingesteld als duplex kanalen, deze moeten omgezet worden naar simplex en voor onze Belgische klanten is het nu verplicht om Jachthaven-kanaal 31 toe te voegen.

 

Welke kanalen moeten gewijzigd worden in de marifoon?

De Belgische BIPT heeft hierover een uitgebreid document gedeeld. Kort gezegd staat hierin:

1. De kanalen 24/25/26/85/86 mogen vanaf 1-1-23 niet meer gebruikt worden maar de verantwoording hiervoor ligt bij de gebruiker.
2. Kanaal 27 en 28 moeten omgeprogrammeerd worden naar simplex-kanalen en mogen alleen op laag vermogen worden gebruikt!
3. Kanaal 31 moet erbij geprogrammeerd worden als deze nog niet in de marifoon staat. (In veel gevallen staat dit privékanaal achter 88.)

 

De Nederlandse RDI (voorheen Agentschap Telecom) heeft er ook een pagina aan gewijd en zegt dan in het kort:

De genoemde kanalen staan nu nog als analoge duplex-kanalen in uw marifoon geprogrammeerd. Vanaf 1 januari 2023 kunt u deze duplexkanalen niet meer gebruiken voor analoge spraak. Wilt u in de toekomst nog steeds gebruikmaken van analoge spraak? Laat dan uiterlijk 31 december 2023 de analoge simplexkanalen 1027 en 1028 in uw marifoon programmeren.

Aanvulling september 2023:

Het RDI zegt dat marifoongebruikers niet verplicht zijn dit aan te passen. Maar gebruikers worden wel verplicht om de kanalen niet meer te gebruiken. Kanalen dienen juist gebruikt te worden, bij verkeerd gebruik (omdat de marifoon niet aangepast is) zal dit alsnog niet gewaardeerd of zelfs strafbaar worden. De verwachting is ook dat het reglement daar op aangepast wordt. Om de marifoon met een gerust hart te kunnen gebruiken adviseren wij aanpassing.

 

Kan ik de marifoonkanalen zelf wijzigen m.b.t. VDES?

Dit is afhankelijk van het toestel, er zullen inderdaad toestellen zijn waarbij u via de MFD de software-update kunt uitvoeren. Wilt u hierover geïnformeerd worden? Mail ons dan uw naam en type marifoon naar verkoop AT josboone DOT nl. We houden u op de hoogte!

 

Tot wanneer heb ik de tijd om mijn marifoon geschikt te maken?

Vanaf 1-1-2024 moet uw marifoon aangepast zijn naar de nieuwe normen.

 

Wat kost het om de VDES-aanpassing te laten uitvoeren?

Als het toestel door ons als dealer geprogammeerd dient te worden zal dit in de meeste gevallen zo'n € 30 incl. BTW kosten, verzending van de marifoon naar uw huisadres is € 5,95 binnen NL of € 10,95 naar België. De lastiger uit te voeren programmeringen kosten € 50 incl. BTW, dit is toestelafhankelijk. Als blijkt dat uw toestel via uw plotter / MFD geupdate kan worden kunt u dit zelf uitvoeren en zijn er geen kosten aan verbonden, maar we brengen u dan wel op de hoogte wanneer de software gereed is en hoe dit uit te voeren is. Wilt u dat wij dit voor u verzorgen? Dan zal dit zo'n € 30 incl. BTW kosten, verzending van de marifoon naar uw huisadres is € 5,95 binnen NL of € 10,95 naar België. Het uitvoeren van de herprogrammering doen wij alleen op afspraak.

 

Hoe kan ik op de hoogte blijven?

U kunt zich inschrijven voor meer info over de VDES-kanalen op uw marifoons door uw naam en type marifoon te mailen naar verkoop AT josboone DOT nl. Het uitvoeren van de herprogrammering doen wij alleen op afspraak. We houden u op de hoogte!

 

Kunnen alle marifoons geprogrammeerd worden?

We hebben een document (update mei 2024) gemaakt met daarin de type marifoons die we kunnen programmeren.

Voor zowel Icom als Raymarine is er nu software beschikbaar. Iedereen die zich opgegeven heeft is hierover geïnformeerd. Niets gezien? Mail ons voor meer informatie!

--------

Veel van onze Belgische klanten kregen in het najaar van 2022 een brief van de BIPT over het wijzigen van marifoonkanalen. Er is veel verschillende informatie en daarom houden we u graag op de hoogte, geef uw mailadres en het type marifoon op en u krijgt mail van ons zodra er meer bekend is!

--------

Alle marifoons die nu nieuw verkocht worden zijn vroeg of later geschikt voor de nieuwe regelgeving! Nog niet voor elk type is de software gereed, we maken daarom onderscheid tussen:

VDES-geschikt = zal op tijd aan te passen zijn aan de nieuwe regelgeving maar deze is nu nog niet beschikbaar

VDES-gereed = deze wordt geleverd met het nieuwe kanalenpakket die voldoet aan de VDES-regels