Update 02-03-23:

Marifoon gebruik en VDES-kanalen, we geven u hier de laatste update en een korte uitleg.

Ik heb een marifoon, wat kan ik doen om deze VDES-geschikt te maken?

Dit hangt af van het type marifoon. Op dit moment (maart 2023) zijn we al een aantal maanden bezig om hier een goed antwoord op te krijgen. Wij zijn continue in contact met de leveranciers van Icom, Raymarine, Lowrance, Simrad, B&G en Garmin om hier een juist antwoord op te krijgen. Voor Icom zijn we al zover dat we de nieuwste toestellen via onze dealersoftware kunnen herprogrammeren. Er komen steeds meer softwarefiles bij en daarom informeren we u graag persoonlijk voor het maken van een afspraak. Wilt u zich hiervoor inschrijven? Mail dan uw naam en het type marifoon naar verkoop@josboone.nl. Het uitvoeren van de herprogrammering doen wij alleen op afspraak.

 

Wat betekent VDES?

Letterlijk staat dit voor VHF Data Exchange System. Simpel gezegd zijn er een aantal kanalen geselecteerd die niet meer analoog maar juist digitaal gebruikt gaan worden. Het analoge gebruik kan dit digitale verkeer storen waardoor het nodig is dit in de marifoon te laten aanpassen. U kunt ervoor kiezen de specifieke kanalen niet te gebruiken, maar vooral in België gaat er door de BIPT gecontroleerd worden. De kanalen 27 en 28 zijn nu standaard ingesteld als duplex kanalen, deze moeten omgezet worden naar simplex en voor onze Belgische klanten is het nu verplicht om Jachthaven-kanaal 31 toe te voegen.

 

Welke kanalen moeten gewijzigd worden in de marifoon?

De Belgische BIPT heeft hierover een uitgebreid document gedeeld. Kort gezegd staat hierin:

1. De kanalen 24/25/26/85/86 mogen vanaf 1-1-23 niet meer gebruikt worden maar de verantwoording hiervoor ligt bij de gebruiker.
2. Kanaal 27 en 28 moeten omgeprogrammeerd worden naar simplex-kanalen en mogen alleen op laag vermogen worden gebruikt!
3. Kanaal 31 moet erbij geprogrammeerd worden als deze nog niet in de marifoon staat. (In veel gevallen staat dit privékanaal achter 88.)

 

De Nederlandse RDI (voorheen Agentschap Telecom) heeft er ook een pagina aan gewijd en zegt dan in het kort:

De genoemde kanalen staan nu nog als analoge duplex-kanalen in uw marifoon geprogrammeerd. Vanaf 1 januari 2023 kunt u deze duplexkanalen niet meer gebruiken voor analoge spraak. Wilt u in de toekomst nog steeds gebruikmaken van analoge spraak? Laat dan uiterlijk 31 december 2023 de analoge simplexkanalen 1027 en 1028 in uw marifoon programmeren.

 

Kan ik de marifoonkanalen zelf wijzigen m.b.t. VDES?

Dit is afhankelijk van het toestel, er zullen inderdaad toestellen zijn waarbij u via de MFD de software-update kunt uitvoeren. Wilt u hierover geïnformeerd worden? Mail ons dan uw naam en type marifoon naar verkoop AT josboone DOT nl. We houden u op de hoogte!

 

Tot wanneer heb ik de tijd om mijn marifoon geschikt te maken?

Vanaf 1-1-2024 moet uw marifoon aangepast zijn naar de nieuwe normen.

 

Wat kost het om de VDES-aanpassing te laten uitvoeren?

Als het toestel door ons als dealer geprogammeerd dient te worden zal dit in de meeste gevallen zo'n € 30 incl. BTW kosten, verzending van de marifoon naar uw huisadres is € 5,95 binnen NL of € 10,95 naar België. De lastiger uit te voeren programmeringen kosten € 50 incl. BTW, dit is toestelafhankelijk. Als blijkt dat uw toestel via uw plotter / MFD geupdate kan worden kunt u dit zelf uitvoeren en zijn er geen kosten aan verbonden, maar we brengen u dan wel op de hoogte wanneer de software gereed is en hoe dit uit te voeren is. Wilt u dat wij dit voor u verzorgen? Dan zal dit zo'n € 30 incl. BTW kosten, verzending van de marifoon naar uw huisadres is € 5,95 binnen NL of € 10,95 naar België. Het uitvoeren van de herprogrammering doen wij alleen op afspraak.

 

Hoe kan ik op de hoogte blijven?

U kunt zich inschrijven voor meer info over de VDES-kanalen op uw marifoons door uw naam en type marifoon te mailen naar verkoop AT josboone DOT nl. Het uitvoeren van de herprogrammering doen wij alleen op afspraak. We houden u op de hoogte!

 

--------

Update 23-12-22:

Vanochtend belden we met de BIPT en bleek dat er vandaag nog een nieuwsbericht zou volgen. Nog steeds zijn er een aantal dingen onbekend maar we willen u toch alvast op de hoogte brengen van de huidige stand van zaken.

U vindt het document van de BIPT hier. In het kort staat hierin:

1. De kanalen 24/25/26/85/86 mogen vanaf 1-1-23 niet meer gebruikt worden maar de verantwoording hiervoor ligt bij de gebruiker.
2. Kanaal 27 en 28 moeten omgeprogrammeerd worden naar simplex-kanalen en mogen alleen op laag vermogen worden gebruikt!
3. Kanaal 31 moet erbij geprogrammeerd worden als deze nog niet in de marifoon staat. (In veel gevallen staat dit privékanaal achter 88.)
Als aan punt 2 en 3 niet voldaan kan worden is het nodig een nieuwe marifoon aan te schaffen.

We hebben een document gemaakt met daarin de type marifoons die we kunnen programmeren.

--------

Veel van onze Belgische klanten kregen onlangs een brief van de BIPT over het wijzigen van marifoonkanalen. Er is nog veel onduidelijkheid over, het is nog niet bekend wat er exact moet gebeuren, ook de marifoonleveranciers kunnen hier nog geen duidelijkheid over geven. Daarom houden we u graag op de hoogte, geef uw mailadres en het type marifoon op en u krijgt mail van ons zodra er meer bekend is!