Door: Leonie Boone

Musto loves washing... maar hoe?

Juist de Musto GoreTex zeilkleding is erbij gebaad dat ze in de wasmachine gewassen en in de droger gedroogd wordt. Op de labels staan de precieze wasvoorschriften per kledingstuk. Voor wat betreft de GoreTex zeiljassen en zeilbroeken wordt het volgende aangeraden:

VOORAF
Rits voordat u het kledingstuk wast de sluitingen aan de voorzijde, op de zakken en onder de oksels volledig dicht en maak alle kleppen en bandjes vast. Volg de instructies op het waslabel voor een optimaal resultaat.

WASSEN
Wassen in de wasmachine op 40 graden en een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel gebruiken. Twee keer spoelen, minimaal centrifugeren om kreukels te voorkomen. Gebruik geen waspoeder of producten die wasverzachters, conditioners, vlekkenverwijderaar of bleekmiddel bevatten. Hierdoor wordt de kleding aangetast. Niet wassen met zwaar vervuild goed.

BLEKEN
Gebruik geen bleekmiddel op chloorbasis.

DROGEN
Droog het kledingstuk aan de waslijn, of in een wasdroger op een warme, gematigde temperatuur. Als het droog is, (nogmaals) gedurende 20 minuten in de wasdroger om de duurzame waterafstotende (DWR) werking van de buitenstof te reactiveren.

STRIJKEN
Als u geen droger hebt, strijk de gedroogde kleding dan op een lage stand (warm, geen stoom) met een (hand)doek op het kledingstuk. Dit helpt de duurzame waterafstotende werking van de buitenstof van de kleding te reactiveren.

STOMEN
Gore adviseert thuis wassen en strijken. Als een stomerij noodzakelijk is, vraag ze dan of ze spoelen met een kleurloze, gedistilleerde koolwaterstofoplossing. Daarna is een nieuwe water- afstotende behandeling van de buitenstof noodzakelijk. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Granger's Performance Repel.

WATERAFSTOTEND MAKEN
Als de tijdens de productie aangebrachte waterafstotende behandeling niet meer kan worden gereactiveerd, breng dan een nieuwe waterafstotende impregnatie op de buitenstof aan. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Granger's Performance Repel.

 

Het aanbevolen wasmiddelmerk daarvoor is Granger's:

U hebt bewust gekozen voor een Musto outfit, met het idee er lang plezier aan te beleven. Wat echter niet iedereen weet is dat regelmatig wassen en impregneren de hard- en softshells in topconditie houdt en de levensduur aanzienlijk verlengt.

“Wash your MUSTO garments using a non-biological product.

Our favourite is Granger’s Performance Wash” 

Musto adviseert Granger’s onderhoudsmiddelen. Granger’s was- en impregneermiddelen tasten de originele eigenschappen van de stof niet aan. Daardoor blijft het kledingstuk waterdicht en ademend, precies zoals Musto het heeft bedoeld. En zeker als het weer of de inspanning extreem is, wil de klant natuurlijk niets liever dan dat.

“Wear and tear, salt, dirt or repeated washing can wear off the DWR-treatment. 
MUSTO recommends Granger’s Performance Repel or Clothing Wash and Repel to renew the DWR.”

Bestel hier alle Granger's wasmiddelen.