Door: Jan van der Leij (Steiner - Degreef & Partner)

Steiner marine verrekijkers zijn de beste verrekijkers voor op het water

Steiner marine verrekijkers zijn geschikt voor professionele of recreatieve doeleinden. Wat is belangrijk bij het kiezen van een verrekijker voor gebruik op het water? Wie met warm weer af wil koelen op het water kan veel gemak hebben van een Steiner marine verrekijker. Voor professionele schippers is een marine verrekijker zelfs onmisbaar. Dit artikel is een hulp bij het maken van een keuze voor de beste verrekijker voor op het water. Dit artikel is voor al degenen die geïnteresseerd zijn in pleziervaart, binnenvaart, zeevaart, recreëren op het water of observeren van natuur rondom het water!

Wat is de beste kijker voor watersportgebruik en waarom?

Kort gezegd moet een verrekijker voor gebruik op het water natuurlijk waterdicht zijn, stoot- en valbestendig zijn, uit een stuk gemaakt, een speciale coating en glas hebben voor gebruik op het water en een zeer goed beeld hebben bij slecht weer en niet glad zijn voor gebruik met natte handen.

Één argument moet al voldoende zijn: verrekijkers voor op het water hebben het zwaar te verduren. Niet alleen speelt water een rol, ook ongelukjes met vallen en stoten zijn beslist niet zeldzaam. Daar kunnen de meeste optische precisie-instrumenten niet goed tegen. Steiner Marine verrekijkers zijn daar wél op berekend.
Maar er zijn nog meer argumenten. In het onderstaande artikel behandelen we eerst de unieke eigenschappen van de Steiner verrekijkers. Daarna geven we afgestemd advies over welke verrekijker het beste bij u past.

De 7 belangrijkste factoren over gebruik van verrekijkers op het water:

 • Het is heel belangrijk dat de verrekijker waterdicht is.
 • Steiner verrekijkers zijn écht waterdicht; dus niet waterproof maar water-DRUK-dicht. De verrekijkers bevatten een uniek gepatenteerd stikstof-overdruk systeem met drukventielen.
 • De verrekijker moet bestand zijn tegen stoten en vallen.
  De prisma’s en lenzen van Steiner zijn naast geschroefd óók verlijmd in een silicone-inbedding. Dit zorgt ervoor dat de verrekijkers stoot- en valbestendig zijn.
 • Het materiaal van de verrekijker mag niet breekbaar zijn.
  De materiaalkeuze van Steiner is perfect. De verrekijkers hebben een Makrolon body en zijn daardoor onbreekbaar en bestand tegen extreme koude en hitte.
 • Er kunnen geen onderdelen verschuiven in de verrekijker.
 • De volledige outer-body is opgebouwd uit een gedeelte. Er zijn geen ingeschroefde front-tubes en daardoor kunnen de verrekijkers hierdoor niet ‘scheel’ worden.
 • Er wordt speciaal glas en coating gebruikt voor gebruik op het water.
  Het optiek van Steiner verrekijkers is met zeer veel aandacht gemaakt. Men gebruikt enkel het zuiverste glas (wat afkomstig is van de Schott-gruppe) met de unieke Steiner Marine Phase Coatings die de schittering van het water verminderen.
 • Nog steeds goed beeld bij slecht weer en in de schemering.
  Steiner verrekijkers hebben de hoogste lichttransmissie in hun klasse. De lensdelen zijn onderling middels UV-kit samengevoegd tot één glaselement waardoor er geen onderlinge reflecties of transmissieverlies voorkomen. Hierdoor blijven kleine dingen beter en langer zichtbaar tijdens slechte weersomstandigheden en schemering.
 • Rubberen NBR Antislip bekleding voor een goede grip.
  De bekleding van Steiner verrekijkers is heel comfortabel. Iedere kijker heeft een NBR anti-slip rubberen ommanteling. Dit levert een goede hand-grip op en voorkomt dat de kijker van de tafel glijdt wanneer het schip helt. De bekleding geeft de verrekijker bovendien extra bescherming bij vallen of stoten.

Welke watersportverrekijker is geschikt voor mij?

Steiner Marine verrekijkers zijn er in verschillende uitvoeringen en voor verschillende omstandigheden. Niet iedereen vaart op vlak water, op klaarlichte dag en onder dezelfde omstandigheden. Welke verrekijker is voor u nu de beste keuze?

Steiner Navigator Pro-serie

Voor gebruik op de binnenwateren (rivieren, kanalen, meren, Waddenzee) onder heldere omstandigheden; overdag tot aan de schemering zonder veel golfslag en deining. De kijkers zijn tot -5 meter volledig waterdruk-dicht.
Uw keuze: Navigator Pro 7x30 (met of zonder kompas).

Geschikt voor gebruik op binnenwateren (rivieren, kanalen, meren, Waddenzee) en grote wateren (zeeën of oceanen) onder lichte én zware omstandigheden; bij hoge golfslag en zware deining, overdag en tot de late schemering. De kijkers zijn tot -5 meter waterdruk-dicht.
Uw keuze: Navigator Pro 7x50 (met of zonder kompas).

Steiner Commander-serie

Voor alle omstandigheden zoals omschreven bij de Navigator Pro-serie. Ook zijn de kijkers geschikt voor extreem zware omstandigheden. De lichttransmissie is nog hoger (95%) zodat u ook bij nachtelijke waarnemingen (bij enkel maanlicht) zeer goed zicht hebt. De Field of View (veldbreedte) is groter ten opzichte van de Navigator Pro-serie; naar 145 meter op 1km afstand. De Commander-kijker biedt hierdoor nog meer rust en stabiliteit in het beeld bij zware golfslag. Daarnaast hebben de Commander kijkers een extra Nano Protection Coating op de lenzen waardoor de lenzen water- en vuilafstotend zijn en de waterdruppels niet blijven hangen aan het glas. De verrekijkers uit deze lijn zijn tot -10 meter waterdruk-dicht. De Commanders zijn de beste marine kijkers voor de schipper die ook nachtelijke tochten onderneemt.
Uw keuze: Commander 7x50 (met of zonder kompas)

Zoals beschreven bij de Commander 7x50, alleen dan met ingebouwd wereldwijd inzetbaar digitaal kompas. Dat kompas is zodanig gekalibreerd dat alle wereldwijde kompaszones automatisch herkend worden en de kijker u overal ter wereld de juiste informatie geeft. Speciaal voor zeilers die naar verdere bestemmingen varen.
Uw keuze: Commander Global 7x50 (inclusief kompas)

Bron: Degreef & Partner – Jan van der Leij